KULINARIKA

Recepti za …

Bobiči

Sestavine

  • 400 g zrn mlade koruze (bobičev)
  • 250 g rjavega fižola v zrnju
  • pršutova kost ali kos prekajenega mesa
  • 150 g slanine (pancete)
  • 5 strokov česna
  • 500 g krompirja
  • 150 g korenja
  • sol
  • poper
  • peteršilj za posip

Priprava

Fižol prejšnji dan namočimo v vodi. Odcedimo ga in kuhamo skupaj z očiščeno in dobro oprano pršutovo kostjo. Slanino narežemo na kose in jo nato z olupljenimi stroki česna temeljito stolčemo ali sesekljamo v pesto, ki ga takoj dodamo fižolu.

Ko je fižol na pol kuhan, dodamo še mlado koruzo, nato krompir in korenje, narezano na kockice. Ko je vse kuhano, vzamemo iz lonca pršutovo kost in obrano meso vrnemo v juho. Po okusu vse še začinimo s soljo in poprom. Potresemo s sesekljanim peteršiljem, pokapljamo z oljčnim oljem in postrežemo.

Fuži s tartufi

Sestavine

  • 200 gramov testenin fuži
  • 1 zvrhana čajna žlička mletih črnih tartufov
  • 2 žlici masla
  • 125 ml sladke smetane
  • 250 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 1/2-2/3 čajne žličke soli
  • 1/3 čajne žličke suhega česna ali 2 stroka svežega
  • 1 pest sveže naribanega parmezana
  • grobo mleti črni poper po okusu
  • sveži timijan

Priprava

Česen namočimo v nekaj žlicah vode. Vodo in mleko zavremo.

Maslo stopimo na ponvi, dodamo česen. Ko zadiši vmešamo smetano. Dodamo testenine. Vlijemo vročo mlečno vodeno mešanico. Dodamo poper, sol in kuhamo pokrito nadaljnih 12 minut oziroma dokler se testenine ne skuhajo.

Takrat ploščo ugasnemo. Vmešamo tartufe, parmezan in dodamo sol po okusu.

Fuže serviramo in jih po vrhu potresemo z dodatnim parmezanom in svežim timijanom.

Hroštole

Sestavine

  • 2 rumenjaka
  • 1 celo jajce
  • 2 žlici sladkorja
  • Ščepec soli
  • vanilijev sladkor
  • rum
  • približno 1 dl sladke smetane
  • 30 dag moke
  • olje za cvrenje
  • sladkor v prahu za posipanje

Priprava

Rumenjake, jajce, sladkor, sol, vanilijev sladkor penasto umešamo, dodamo rum po okusu in sladko smetano. Nato postopoma pridenemo moko, da postane testo trdo kot za testenine. Testo gnetemo in ko začutimo, da se delajo zračni mehurčki, je pripravljeno. Testo pustimo počivati na hladnem približno pol do tričetrt ure.

Nato ga razvaljamo, najboljše na strojčku za testenine, na debelino 6 – 7, razrežemo na trakce. Ocvremo v vročem olju. Pečene potresemo s sladkorjem v prahu.