Poziv za sodelovanje na vaškem prazniku in vabilo na Zbor krajanov

SPOŠTOVANI KRAJANI SV. PETRA,

KS Sv. Peter bo tudi letos organizirala tradicionalni vaški praznik in sicer 26. in 27. junija, v popoldanskem in večernem času, že drugič pod imenom »Šupeter po domače«. O vsebini programa vas bomo obvestili na Zboru krajanov, ki bo v sredo, 19. maja 2021 ob 19.30. Šupetrski semenj »kar hiša premore«, bolšji semenj in ostala pestra ponudba (vinske kleti, oljarna, ponudniki s kmetijskimi pridelki, izdelki predelave, istrskimi dobrotami, peko kruha, hroštol, breskev, …), vse to se bo dogajalo dva dni. Načrtujemo tudi zabavni, kulturni in športno rekreativni program ter gostinsko ponudbo na prostem, ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.


Program in promocijo prireditve bo finančno podprlo tudi Turistično združenje Portorož (TZP). Poleg dogodka Šupeter po domače bo TZP podprlo tudi Praznik vina in česna v Novi vasi ter Praznik olja in bledeža v Padni, ki bosta potekala v juliju. Vsi trije dogodki bodo promovirani pod skupnim imenom »Doživetja istrskega podeželja«.

Ponovno pozivamo k sodelovanju društva, kmetije, posameznike, podjetnike, zavode.
Ponudniki obvezno sodelujejo oba dneva.

Prijavite se čim prej na telefon št. 040 302 556 (Karmen) ali po el. pošti na: ks.sv.peter@gmail.com.

Prijave zbiramo do petka, 20. maja 2021 do 12. ure.

Za izdelavo programskega lista, promocijo ter za najem ustreznega števila stojnic takoj potrebujemo: ime ponudnika, kmetije ali ime in priimek nosilca kmetije, naslov, telefonsko številko ter število stojnic.

Obvestilo v obliki pdf si lahko preberete tako, da kliknete na spodnji gumb.

Vpis oljčne palme v Regsiter nesnovne kulturne dediščine

Pripenjam sporočilo od naše Nadje Bažec, ki ima največ zaslug za vpis oljčne palme v Register nesnovne kulturne dediščine Republike Slovenije:

“Z veseljem povem, da smo po šestih letih prizadevanj, pričakovanja in ponovnega prizadevanja dočakali, da je danes, 26. marca 2021, Slovenija vpisala istrsko oljčno palmo v Register nesnovne kulturne dediščine pod zaporedno številko 90. Do sedaj sta bila v Registru samo dva vpisa naše istrske dediščine v Sloveniji: pridelava soli (12. 8. 2015) in pandolo (7. 3. 2013).

Vpis v Register pomeni priznanje simbolni veščini naših prednikov. Vrednotimo oljko, kajti izbrali  smo jo, da z njo častimo Kristusa pri njegovem slovesnem vhodu v Jeruzalem. Vpis pomeni tudi klic vsem, da to veščino ohranjamo in posnemamo ter poustvarjamo za naše potomce.”

Povezava na dokument Ministrstva za kulturo

Vodeo posnetki o pletenju oljčne palme:

Čistilna akcija

V soboto, 6. marca 2021, je Krajevna skupnost Sv. Peter organizirala čistilno akcijo. Akcije se je udeležilo okoli 20 krajanov. Čistilna akcija je uspela. Vsem udeležencem se zahvaljujemo. Hvala tudi domačinom, ki so sami očistili okolico hiš, njiv in oljčnikov.

Vabimo vas na čistilno akcijo 6. marca 2021

Spoštovani krajani,

v soboto, 6. marca 2021 dopoldne organiziramo čistilno akcijo ob glavnih cestah Dragonja – Sv. Peter in Ivankovec (od Šmarske ceste navzgor)  – Sv. Peter.

Začeli bomo ob 9. uri pred  Kulturnim domom, kjer bomo razdelili delovne rokavice in vreče za odpadke. Akcijo bomo zaključili predvidoma med 12. in 13. uro.

Za več informacij kliknite spodaj.

Obvestilo za krajane (27. 1. 2021)

Spoštovani krajani.

Vabimo vas, da si preberete obvestila Krajevne skupnosti.
V obvestilu lahko preberete o načrtovani čistilni akciji, morebitnem srečanju Šempetrov v letu 2021 in o pripravah in sodelovanu pri organizaciji vaškega praznika 2021. Na koncu si lahko preberete tudi nekaj informacij, ki bi vam jih člani Krajeven skupnostii posredovali na zboru krajanov,

Obvestilo za krajane si lahko naložite s klikom na spodnji gumb.

Na Sv. Duhu tri gradbišča

Okolica pokopališke cerkvice Sv. Duha je v teh dnevih gradbišče: Okolje Piran bo saniralo severni vogal pokopališča in postavilo ekološki otok na južnem delu, kjer je cipresa razprla betonske vogalne zidake, Javna razsvetljava iz Ljubljane postavlja drogove za javno razsvetljavo, ki bo sedaj potekala od zaselka Špehi vse do pokopališča, delavci Rižanskega vodovoda pa sanirajo vodohram in okoliško ograjo v neposredni bližini pokopališča. (pg)