Vpis oljčne palme v Regsiter nesnovne kulturne dediščine

Pripenjam sporočilo od naše Nadje Bažec, ki ima največ zaslug za vpis oljčne palme v Register nesnovne kulturne dediščine Republike Slovenije:

“Z veseljem povem, da smo po šestih letih prizadevanj, pričakovanja in ponovnega prizadevanja dočakali, da je danes, 26. marca 2021, Slovenija vpisala istrsko oljčno palmo v Register nesnovne kulturne dediščine pod zaporedno številko 90. Do sedaj sta bila v Registru samo dva vpisa naše istrske dediščine v Sloveniji: pridelava soli (12.8.2015) in pandolo (7.3.2013).

Vpis v Register pomeni priznanje simbolni veščini naših prednikov. Vrednotimo oljko, kajti izbrali  smo jo, da z njo častimo Kristusa pri njegovem slovesnem vhodu v Jeruzalem. Vpis pomeni tudi klic vsem, da to veščino ohranjamo in posnemamo ter poustvarjamo za naše potomce.”

Povezava na dokument Ministrstva za kulturo

Vodeo posnetki o pletenju oljčne palme:

Čistilna akcija

V soboto, 6. marca 2021, je Krajevna skupnost Sv. Peter organizirala čistilno akcijo. Akcije se je udeležilo okoli 20 krajanov. Čistilna akcija je uspela. Vsem udeležencem se zahvaljujemo. Hvala tudi domačinom, ki so sami očistili okolico hiš, njiv in oljčnikov.

Vabimo vas na čistilno akcijo 6. marca 2021

Spoštovani krajani,

v soboto, 6. marca 2021 dopoldne organiziramo čistilno akcijo ob glavnih cestah Dragonja – Sv. Peter in Ivankovec (od Šmarske ceste navzgor)  – Sv. Peter.

Začeli bomo ob 9. uri pred  Kulturnim domom, kjer bomo razdelili delovne rokavice in vreče za odpadke. Akcijo bomo zaključili predvidoma med 12. in 13. uro.

Za več informacij kliknite spodaj.

Obvestilo za krajane (27. 1. 2021)

Spoštovani krajani.

Vabimo vas, da si preberete obvestila Krajevne skupnosti.
V obvestilu lahko preberete o načrtovani čistilni akciji, morebitnem srečanju Šempetrov v letu 2021 in o pripravah in sodelovanu pri organizaciji vaškega praznika 2021. Na koncu si lahko preberete tudi nekaj informacij, ki bi vam jih člani Krajeven skupnostii posredovali na zboru krajanov,

Obvestilo za krajane si lahko naložite s klikom na spodnji gumb.

Na Sv. Duhu tri gradbišča

Okolica pokopališke cerkvice Sv. Duha je v teh dnevih gradbišče: Okolje Piran bo saniralo severni vogal pokopališča in postavilo ekološki otok na južnem delu, kjer je cipresa razprla betonske vogalne zidake, Javna razsvetljava iz Ljubljane postavlja drogove za javno razsvetljavo, ki bo sedaj potekala od zaselka Špehi vse do pokopališča, delavci Rižanskega vodovoda pa sanirajo vodohram in okoliško ograjo v neposredni bližini pokopališča. (pg)